A Víz

                            

                             

                      

      

                                        

                        

                                               

Belépés




PDF Nyomtatás E-mail

             A csicsókaCsinulin ( inulin )Inulin 1500ft/üveg

 

Tudományos egészség megőrző termék: magas táplálkozásbiológiai értékű, koncentrált, inulinban gazdag növényi bio élelmiszer.

O K O S   É L E T :     NATÚR BIOCSICSÓKA-SŰRÍTMÉNY

A csicsókából (Helianthus tuberosus) készülő élelmiszerek kiemelkedő hasznosságát hazai

és külföldi szakirodalmak sora igazolta az elmúlt években.

Nemrégiben, a hazai egyetemi kutatásoknak (Budap esti Corvinus Egyetem, Központi Élelmiszeripari Kutatóintézet, KÉKI), valamint   egy   új,   egyedi   technológiának   köszönhetően sikerült   előállítani

hazai   bio-nyersanyagból zamatos, édeskés ízű biocsicsóka-sűrítményt, natúr, inulindús formában, elérhetőáron.

A biocsicsóka-sűrítmény olyan koncentrált, általános tápanyag-kiegészítést szolgáló

inulindús   táplálék,   (sűrített   élelmiszer),   melynek   orvos-biológiai   jelentősége   van.

Rákmegelőző (antioxidáns),   szív-   és   érvédő   (LDL   szint   csökkentő,   HDL   szint növelő),

immunerősítő, idegi stabilitást fokozó, emésztést serkentő, bélflóra-helyreállító (prebiotikus),

májvédő és méregtelenítő, súlycsökkenést segítő (teltségérzést keltő), vércukorszint-beállító és

húgysavcsökkentő (köszvény és húgysavalapú vesekövek megelőzése) hatással bír. Gyermekek

és fiatalok számára a stabil energiaszolgáltatást segíti, az idősebbek roborációját támogatja,

túlsúlyosak számára fogyókúrás programok hatékony eszköze, emellett sportolók edzés alatti

állóképességét is fenntartja. Kedvező élettani hatásait ma már sok hazai tapasztalat igazolja.

Adott mennyiségi határig (30-80 g) hasznosítása nem igényel inzulinta szervezet számára,

így diabetikus élelmiszerek alapanyaga, illetve cukorbetegek egyik fő kiegészítő tápláléka lehet.

Húgysavszint csökkentő hatása révén ízületi betegeknek is javasolható. Alkoholfüggőséget és

iváskényszert kedvezően befolyásolja, az elvonókúrák hasznos kelléke lehet (az alkohol, illetve

acetaldehid oxidatív lebomlását sietteti).

A   biocsicsóka-sűrítmény összetevői között   kiemelkedőek:   az   inulin   (frukto-

oligoszacharidok, prebiotikum), fruktóz, béta-karotin, B-vitaminok, ásványok és nyomelemek

(kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, cink, réz, króm, mangán, cink, szelén), élelmi rostok

(pektin), fitokemikáliák, szerves savak. Fogyasztásával eredményesen támogathatjuk a szervezet

vitamin, és ásványi anyag egyensúlyát, egész évben Inulin- illetve fruktóztartalma révén

optimális felszívódási körülményeket, bélrendszeri- és energia-egyensúlyt hoz létre, mely a

bélrendszeri immunitás, a komfortérzés és szellemi erő

alapja is egyben.

Az   otthoni konyhatechnikában   –   kiemelt   tápértékén   túl   –   kenyerek,   sütemények

konzisztenciáját jobbá, tartósabbá teszi (nedvszívó képesség).

Segíti az édességvágy leküzdését, visszaszorítja a táplálkozási kilengéseket, evési- illetve nassolási kényszert.

A termékek nem tartalmaznak glutént, tejfehérjét, laktózt, szójaszármazékot, olajos magot,

adalékanyagokat (E-számok), virágport hordozó anyagot (pollenérzékenyek is fogyaszthatják).

Az Okos Élet koncentrált, natúr biocsicsóka-sűrítmény zamatos, édeskés ízű, igazoltan

egészségvédő tulajdonságú, orvosbiológiai jelentőségű táplálék minden korosztály számára!

A natúr (prebiotikus, inulindús) biocsicsóka-sűrítmény 250 grammos, üveges formában kerül

forgalomba. 1 kis üveg termék mintegy 2-4 kg biocsicsóka értékes anyagait hordozza.

A sűrítmény inulintartalma: 50%

(legmagasabb inulintartalmú természetes élelmiszer)

Javasolt napi adag: kb. 1-3 teáskanálnyi, 10-30 gramm, elosztva a főétkezésekkor.

További információ és rendelés: www.hetgyumolcs.hu 70 2908902 Telefonon.

 

Forrás : Tóth Gábor Tudományos életmód

 

A csicsóka fogyasztása azért is előnyös a mai, elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében, mert az inulin molekulahosszúsága miatt nem reszorbeálódik, emberben pedig (az inulináz enzim hiánya miatt) nem bontódik és legfeljebb a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni. Így az inulin az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba és fogyaszt. A burgonya mellett és helyett mind a népélelmezésben, mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sőt e betegek még többet is fogyaszthatnak belőle.

Kozmetikumként

A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák, ugyanis bizonyított a gumó egyedülálló regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló és frissítő hatása.

Fogyasztása natúr természetesen a leg egészségesebb

Sokféleképpen fogyasztható

Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban; párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat; kitűnő turmixital naranccsal, citrommal, mézzel, almával; vagy köretként csicsókalepényt készíthetünk kelbimbóhoz, csirkéhez.

Receptek                               

Édesburgonya főzelék

Az 1,2 kg mosott csicsókát hámozzunk meg. Utána újból megmosva vágjuk kb. 1 cm széles kockákra. Egy diónyi vöröshagymát aprítsunk fel, és 1 evőkanál olajon dinszteljük üvegesre.

Adjuk hozzá a feldarabolt csicsókát és dinszteljük még pár percig, majd engedjük fel annyi vízzel, hogy háromnegyedéig ellepje. Tegyünk bele 1 púpozott mokkáskanál sót, egy csipet őrölt borsot és 2 kisebb babérlevelet, vagy fél mokkáskanál majoránnát.

Fedő alatt főzzük kb. 10 percig, amíg a csicsóka megpuhul. 1 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és hevítsük habzásig. Vegyük le a rántást a tűzről, hagyjuk kissé hűlni, majd rakjunk bele 1 dl tejfölt, és tovább kevergetve engedjük fel 1 dl hideg tejjel.

Öntsük a főzelékhez, és gyakran megkeverve főzzük még 5 percig. Ha színesen szeretjük ezt a főzeléket, akkor a tűzről levett rántásra szórjunk negyed mokkáskanál fűszerpaprikát. A sűrítéséhez 2 evőkanál lisztet használjunk. Melegen tálaljuk. Akit zavar az édeskés íze, meghámozva legalább 1 órán át áztassa meleg vízben.

Csicsóka köretként

A csicsókát megmossuk, meghámozzuk, felkarikázzuk. Teflonedényben kevés vajon megpároljuk, sóval, borsfűvel, fokhagymával, petrezselyemmel fűszerezzük. Roston sült hal vagy csirke mellé gyorsan elkészíthető kímélő, egészséges és fogyókúrás étel.

Csicsóka saláta

15 dkg csicsókát, 10 dkg tormát, 10 dkg céklát megreszelünk, sóval, borssal és fokhagymával elkevert kefirrel leöntjük, jól elkeverjük, tetejét snidlinggel megszórjuk, 3-4 órát hűtőszekrényben érleljük.

Cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak a krumpli salátához hasonlóan is érdemes elkészíteni: a csicsókát megtisztítjuk, egy nagyobb zellerrel együtt sós vízben megfőzzük. (Előbb a zellert főzzük, a csicsókát később tegyük hozzá, mert 5-10 perc alatt megfő.) Ízlés szerinti salátalevet készítünk, majd a csicsókát, 1-2 fej hagymát és a főtt zellert felkarikázva beletesszük. Tetejére kevés gyömbért reszelünk, összeérleljük.

Csicsóka [szerkesztés]Megtekintett lap         (+/-)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.             

Csicsóka

Rendszertani besorolás

Ország:           Növények (Plantae)

Törzs:  Zárvatermők (Magnoliophyta)

Osztály:          Kétszikűek (Magnoliopsida)

Rend:  Fészekvirágzatúak (Asterales)

Család:            Fészkesek (Asteraceae)

Nemzetségcsoport:     Heliantheae

Nemzetség:     Helianthus

Faj:      H. tuberosus

Tudományos név

Helianthus tuberosus

L.

A csicsóka (Helianthus tuberosus) a fészkesek családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába.

Közeli rokonságban áll a napraforgóval. Tavasszal akár össze is lehet őket téveszteni, de később már nem, mert a csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsinyek, és jóval később, augusztus elején nyílnak. A növény szára, (azonos talajviszonyok között), a napraforgóénál vékonyabb, és magasabb, akár 3 m magasra is megnő. Magot a csicsóka virága nem érlel, ezért a gumók elültetésével szaporítják.

Gumói, amelyek megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön, hanem 5-20 cm hosszú gyökérrészen találhatók, ezért nagyobb területen helyezkednek el. Ez az oka, hogy nehéz valamennyi gumót felszedni a fészekből! Héjuk színe lehet fehér, vagy sárga, de leggyakrabban olyan színű, mint a rózsaburgonyáé. A gumók húsa hófehér. Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható.Tartalomjegyzék [elrejtés]

1 Termesztése

2 Felhasználása

2.1 Beltartalmi értékei

2.2 Fogyasztása

2.3 Gyógyhatása

3 Külső hivatkozás

Termesztése [szerkesztés]

A csicsóka a nyirkos, üde talajokat kedveli, ahol a talajvíz szintje fél méternél mélyebben van, de a leggyengébb talajokon is megél. Megterem a sekély termőrétegű, kötött, sőt a futóhomok talajú területeken is. Első ültetése úgy történik, mint a burgonyáé. Kataszteri holdanként 5-6 mázsa vetőgumó szükséges. Tavaszra megfogasolják vagy 1-2-szer megkapálják. Ha már több év óta van egy helyen, akkor célszerű megtrágyázni. Gumója a fagy iránt érzéketlen, ezért ősszel nem szedik ki, hanem egyszerre csak annyit, amennyi pár napi felhasználásra elégséges. A szárát ősszel levágják és juhokkal etetik fel. Gumótermése kataszteri holdanként 70-150 mázsa. Éghajlat és talaj iránt csekély igényű. Az egyszer elvetett csicsóka szinte kiirthatatlan, ezért forgón kívül termelik.Csicsóka

Tápanyagtartalom 100 g-ban

Energia 30 kcal   130 kJ

Szénhidrátok              12 1 g

- Cukrok  4,5 g

- Rost  7,6 g 

Zsír      0,4 g

Fehérje            2,4 g

Víz      79,0 g

A-vitamin ekviv.  12 μg         1%

Tiamin (B1-vitamin)  0,2 mg             15%

Riboflavin (B2-vitamin)  0,06 mg     4%

Niacin (B3-vitamin)  1,3 mg              9%

C-vitamin  4,0 mg      7%

E-vitamin  0,2 mg       1%

Kalcium  10,0 mg       1%

Vas  0,6 mg    5%

Magnézium  20,0 mg  5%

Foszfor  78,0 mg        11%

Kálium  478,0 mg       10%

Nátrium  3,0 mg         0%

Cink  0,1 mg   1%

A százalékos értékek az amerikai felnőtt

javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.

Felhasználása

A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja.

Beltartalmi értékei [szerkesztés]

A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.

Fogyasztása [szerkesztés]

Ezt a nálunk méltánytalanul mellőzött gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják.

Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják.

 

 Kapcsolat:            Hét Gyümölcs                                                                     
9200, Mosonmagyaróvár,            
Tel.:+3670/2908902                  
Hadirokkant u. 6/A.              E-mail: gabo0403@freemail.hu