A Víz

                            

                             

                      

      

                                        

                        

                                               

Belépés




Alma

"Naponta egy alma távol tartja az orvost."

"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."

  Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából. 

Az alma tartalmaz A-vitamint, B-vitaminokat, C-vitamint, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, és vasat. C-vitamin tartalma alacsonyabb mint a citrusféléké, mégis nagyon hatásos az egészségre.





Meggy


  Gyümölcsből készült meggylé, befőtt vagy az aszalt meggy rosttartalma emésztésserkentő! Szükség esetén hatásos hashajtó is válhat belőle. Ily módon is erősíti a meggy méregtelenítő hatásait, mely főleg a máj-, a vese- és a vér tisztítását segíti elő. Vízhajtóként több évszázada szerepel a különböző gyógynövénykönyvekben, s mindemellett a szárből pedig gyógyteát készítenek.

A fentiek mellett további számos gyógyító hatása ismert és bizonyított: kedvezően befolyásolja a vérnyomás- és szívritmus-elégtelenséget. Jó hatással van az idegek működésére, tisztító hatásai miatt nagyszerű ellenszere a köszvénynek, stabilizálja az időskorban fellépő hormoningadozást és annak negatív következményeit, hatékonyan gyógyítja a szájbetegségeket, erősíti a laza fogazatot.

Légzőszervi panaszok esetén is bizonyították hatékonyságát: a meggy savanyú ízhatása a vírusok számára pusztító hatású, óriási vitamintartalma erősíti az immunrendszert. Összességében tehát a meggy bármely meghűléses megbetegedés ellen sikeres "gyógyszer".

Klinikai kutatások bizonyítják, hogy a meggylé meglepően pozitív hatással van az izomlázra, mert csökkenti az izomlázat okozó vegyületek sűrűségét a szervezetben. A kutatók szerint a meggyben található flavonoknak és antociánoknak hatására e vegyületek erős gyulladáscsökkentő folyamatokat indítanak el

 

Szilva


   Ki gondolta volna, hogy éppen a szilva az új szuperétel? Amint arra tudósok rávilágítottak, egy szem szilva legalább annyi antioxidánst és vitamint tartalmaz, mint egy marék áfonya.

Egy korábbi tanulmány során már bebizonyosodott: a szilvában található fitotápanyagok meggátolták a rákos sejtek növekedését anélkül, hogy kárt tettek volna az egészséges sejtekben.

A szilvában az ásványok és vitaminok olyan mennyiségben vannak jelent, hogy az elfogyasztása után hamarosan jelentkezik az eredmény.

A gyomorba kerülve a szilva serkentőleg ha a gyomor működésére, és a belek mozgására. A szilvában levő mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést kapnak. Emésztési zavarok esetén baj lehet a vas lekötésével akkor is, ha vaskivonatot szedünk. A természetes forrásból, az aszalt szilvából, a vas felszívódása sokkal sikeresebb.

 

Körte


 Körte a gyümölcsök királynőlye

Fogyasztása nőknek különösen ajánlott, hiszen a benne található bór segíthet a csontritkulás megelőzésében. A körte bórtartalma növeli a mentális éberséget.

Az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést. Emésztést segítő hatása miatt beiktathatjuk fogyókúrás étrendünkbe is. A körte vizelethajtó anyagai elősegítik a mérgek kiürülését a szervezetből. Naponta három-hat pohár körtelé elősegíti a hólyaghurut gyógyulását. 





Őszibarack


  Az őszibarack remek tisztító hatású gyümölcs, kitűnő táplálék,

Az őszibarack 100 grammja - némely fajtájának pont ekkora a gyümölcse - mintegy 0,7 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 9 g szénhidrátot tartalmaz. 100 g gyümölcshús mintegy 40 kalóriával gazdagítja szervezetünket, tehát nem hizlaló étel. Nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.

Ásványi anyagai közül viszonylag magas, 200 milligrammnyi káliumtartalma jelentős, 9 mg magnézium, 8 mg kálium rejlik benne. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.

Kajszibarack


 



A tudomány mai ismeretei szerint csupán egyetlenegy embercsoport mentes a ráktól. Ez a teljes immunitást élvező kis közösség a hunza törzs Kasmír északnyugati hegyvidékén, s tagjai híresen hosszú életűek. Legfontosabb táplálékuk a kajszibarack.


Erdei , Gyümölcs keverék


Bodzából, csipkebogyóból, körtébőll, meggyből és almából, HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL! Gyümölcstartalom: 100%.


Cékla

A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag- forrásunk lehet a téli hónapokban. 

Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb "gyógyító növény" a zöldségek között.

Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül, gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban.

Gazdag folsav tartalma végett kismamáknak is nagyon ajánlott. Legújabb kísérletek bebizonyították, hogy rendszeres cékla-lé (fél liter naponta) fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin szintet.

A cékla cukor tartalma magas, mégis alacsony a kalóriája – ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas, továbbá remek energia-forrás.

A cékla hangulat javító – betaine tartalma jó közérzetet biztosít,  így depresszió, letargia leküzdésében is hatásos lehet.

Répa

Ez az egész évben beszerezhető zöldféle a levesek, zöldséges ételek többségének alkotóeleme, ezért valószínűleg senki sem gondolná, hogy nem fogyaszt belőle eleget. Érdemes azonban tudatosan is beiktatnunk táplálkozásunkba, hiszen karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.    







Csicsóka


A csicsóka fő hatóanyaga az inulin  ,  élettani hatásai

- Természetes cukorpótló, nem növeli a vércukorszintet és hasznosításához nem szükséges inzulin,

- szabályozza a cukoranyagcserét,

segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását,

- javítja az emésztőrendszer működését,

szerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében,

- előnyösen befolyásolja a bél PH-értékét,

jótékony hatású lehet hüvelygyulladás, candida, mellrák, élelmiszer-allergia, és

a szív- és érrendszeri betegségek esetén.

Fogyasztása natúr természetesen a leg egészségesebb ( ízletes )

Sokféleképpen fogyasztható

Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban; párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat; kitűnő turmixital naranccsal, citrommal, mézzel, almával; vagy köretként csicsókalepényt készíthetünk kelbimbóhoz, csirkéhez.


Napraforgó


A napraforgó mag vidékünk értékes tápláléka. A nyers, vagy a pirított napraforgó fogyasztása inkább régen volt jellemző. De nem ártana, ha a mai gyerekek is rászoknának, mert rendkívül tápláló és egészséges. A napraforgó mag 47 százalék olajt tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj, tehát a test számára nélkülözhetetlen. Sokkal értékesebb ha a napraforgót fogyasztjuk, mint a belőle készült, agyonkezelt olaját . Esetleg a hidegen préselt olajt ha be tudjuk szerezni, az megfelelne az egészségügyi követelményeknek. De ez kevésbé keresett, mert nincs szagtalanítva.

Tartalmaz:

A napraforgó sok E vitamint tartalmaz, és természetesen az esszenciális olajakat. Értékes továbbá a test számára a fehérje és rendkívül magas ásvány-tartalma.

Gyógyhatása:

A napraforgó mag gyógyhatása a vitamin- és ásványtartalma következtében felbecsülhetetlen értékkel támogathatja egészségünket. Az E vitamin jelentős antioxidáns, illetve támogatja a testet az oxidációs folyamatok gyógyításában, megelőzésében. Jótékonyan hat megfázás esetén a légzőszervekre, és a kiválasztó rendszerre.


Tökmag


Miért jó a tökmag?

A tökmagot és a tökmagolajat a természetgyógyászat régóta ismeri és használja a hólyagbántalmak és a prosztatapanaszok ellenszereként, annak ellenére, hogy még nem tudtak tökéletes egyezségre jutni az orvosok abban, hogy a tökmag miként fejti ki gyógyító hatását. Azonban valószínűsíthető, hogy a fitoszterinek (növényi szterinek), az E-vitamin, a magnézium és a szelén természetes kombinációja váltja ki a kívánt hatást az enyhe és középsúlyos esetekben.

A gyulladás gátló és vízelvonó hatású fitoszterinek feltehetőleg gyengítik a prosztata szövetének burjánzásáért felelős dihydrotesztoszteron (férfi nemi hormon) hatását. Azoknál a betegeknél ugyanis, akikkel az operáció előtt tökmagot etettek, a daganat szövetében lényegesen kevesebb dihydrotesztoszteront találtak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 12.00 Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

"Naponta egy alma távol tartja az orvost."

"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."

 Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából. 

Az alma tartalmaz A-vitamint, B-vitaminokat, C-vitamint, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, és vasat. C-vitamin tartalma alacsonyabb mint a citrusféléké, mégis nagyon hatásos az egészségre.

 

meggy

    gyümölcsből készült meggylé, befőtt vagy az aszalt meggy rosttartalma emésztésserkentő! Szükség esetén hatásos hashajtó is válhat belőle. Ily módon is erősíti a meggy méregtelenítő hatásait, mely főleg a máj-, a vese- és a vér tisztítását segíti elő. Vízhajtóként több évszázada szerepel a különböző gyógynövénykönyvekben, s mindemellett a szárből pedig gyógyteát készítenek.

 

A fentiek mellett további számos gyógyító hatása ismert és bizonyított: kedvezően befolyásolja a vérnyomás- és szívritmus-elégtelenséget. Jó hatással van az idegek működésére, tisztító hatásai miatt nagyszerű ellenszere a köszvénynek, stabilizálja az időskorban fellépő hormoningadozást és annak negatív következményeit, hatékonyan gyógyítja a szájbetegségeket, erősíti a laza fogazatot.

 

Légzőszervi panaszok esetén is bizonyították hatékonyságát: a meggy savanyú ízhatása a vírusok számára pusztító hatású, óriási vitamintartalma erősíti az immunrendszert. Összességében tehát a meggy bármely meghűléses megbetegedés ellen sikeres "gyógyszer".

 

Klinikai kutatások bizonyítják, hogy a meggylé meglepően pozitív hatással van az izomlázra, mert csökkenti az izomlázat okozó vegyületek sűrűségét a szervezetben. A kutatók szerint a meggyben található flavonoknak és antociánoknak hatására e vegyületek erős gyulladáscsökkentő folyamatokat indítanak el

 

 

 

 

 

 

 Szilva

 

   Ki gondolta volna, hogy éppen a szilva az új szuperétel? Amint arra tudósok rávilágítottak, egy szem szilva legalább annyi antioxidánst és vitamint tartalmaz, mint egy marék áfonya.

Egy korábbi tanulmány során már bebizonyosodott: a szilvában található fitotápanyagok meggátolták a rákos sejtek növekedését anélkül, hogy kárt tettek volna az egészséges sejtekben.

A szilvában az ásványok és vitaminok olyan mennyiségben vannak jelent, hogy az elfogyasztása után hamarosan jelentkezik az eredmény.

A gyomorba kerülve a szilva serkentőleg ha a gyomor működésére, és a belek mozgására. A szilvában levő mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést kapnak. Emésztési zavarok esetén baj lehet a vas lekötésével akkor is, ha vaskivonatot szedünk. A természetes forrásból, az aszalt szilvából, a vas felszívódása sokkal sikeresebb.

 Körte

 

 Körte a gyümölcsök királynőlye

Fogyasztása nőknek különösen ajánlott, hiszen a benne található bór segíthet a csontritkulás megelőzésében. A körte bórtartalma növeli a mentális éberséget.

 

Az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést. Emésztést segítő hatása miatt beiktathatjuk fogyókúrás étrendünkbe is. A körte vizelethajtó anyagai elősegítik a mérgek kiürülését a szervezetből. Naponta három-hat pohár körtelé elősegíti a hólyaghurut gyógyulását. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Őszibarack

  Az őszibarack remek tisztító hatású gyümölcs, kitűnő táplálék,

Az őszibarack 100 grammja - némely fajtájának pont ekkora a gyümölcse - mintegy 0,7 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 9 g szénhidrátot tartalmaz. 100 g gyümölcshús mintegy 40 kalóriával gazdagítja szervezetünket, tehát nem hizlaló étel. Nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.

Ásványi anyagai közül viszonylag magas, 200 milligrammnyi káliumtartalma jelentős, 9 mg magnézium, 8 mg kálium rejlik benne. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.

 

 

 

kajszibarack

  tudomány mai ismeretei szerint csupán egyetlenegy embercsoport mentes a ráktól. Ez a teljes immunitást élvező kis közösség a hunza törzs Kasmír északnyugati hegyvidékén, s tagjai híresen hosszú életűek. Legfontosabb táplálékuk a kajszibarack.

 

 

 

Erdei , Gyümölcs keverék

Bodzából, csipkebogyóból, körtébőll, meggyből és almából, HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL! Gyümölcstartalom: 100%.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cékla

A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag- forrásunk lehet a téli hónapokban. 

 

Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb "gyógyító növény" a zöldségek között.

 

Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül, gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban.

 

Gazdag folsav tartalma végett kismamáknak is nagyon ajánlott. Legújabb kísérletek bebizonyították, hogy rendszeres cékla-lé (fél liter naponta) fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin szintet.

 

A cékla cukor tartalma magas, mégis alacsony a kalóriája – ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas, továbbá remek energia-forrás.

 

A cékla hangulat javító – betaine tartalma jó közérzetet biztosít,  így depresszió, letargia leküzdésében is hatásos lehet.

 

 

 

Répa

 

 

Ez az egész évben beszerezhető zöldféle a levesek, zöldséges ételek többségének alkotóeleme, ezért valószínűleg senki sem gondolná, hogy nem fogyaszt belőle eleget. Érdemes azonban tudatosan is beiktatnunk táplálkozásunkba, hiszen karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.    

 

 

 

 

 

 

 

 

Csicsóka

 

A csicsóka fő hatóanyaga az inulin  ,  élettani hatásai

- Természetes cukorpótló, nem növeli a vércukorszintet és hasznosításához nem szükséges inzulin,

- szabályozza a cukoranyagcserét,

segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását,

- javítja az emésztőrendszer működését,

szerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében,

- előnyösen befolyásolja a bél PH-értékét,

jótékony hatású lehet hüvelygyulladás, candida, mellrák, élelmiszer-allergia, és

a szív- és érrendszeri betegségek esetén.

 

Fogyasztása natúr természetesen a leg egészségesebb ( ízletes )

 

Sokféleképpen fogyasztható

Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban; párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat; kitűnő turmixital naranccsal, citrommal, mézzel, almával; vagy köretként csicsókalepényt készíthetünk kelbimbóhoz, csirkéhez.

 

 

Napraforgó

A napraforgó mag vidékünk értékes tápláléka. A nyers, vagy a pirított napraforgó fogyasztása inkább régen volt jellemző. De nem ártana, ha a mai gyerekek is rászoknának, mert rendkívül tápláló és egészséges. A napraforgó mag 47 százalék olajt tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj, tehát a test számára nélkülözhetetlen. Sokkal értékesebb ha a napraforgót fogyasztjuk, mint a belőle készült, agyonkezelt olaját . Esetleg a hidegen préselt olajt ha be tudjuk szerezni, az megfelelne az egészségügyi követelményeknek. De ez kevésbé keresett, mert nincs szagtalanítva.

 

Tartalmaz:

 

A napraforgó sok E vitamint tartalmaz, és természetesen az esszenciális olajakat. Értékes továbbá a test számára a fehérje és rendkívül magas ásvány-tartalma.

 

Gyógyhatása:

 

A napraforgó mag gyógyhatása a vitamin- és ásványtartalma következtében felbecsülhetetlen értékkel támogathatja egészségünket. Az E vitamin jelentős antioxidáns, illetve támogatja a testet az oxidációs folyamatok gyógyításában, megelőzésében. Jótékonyan hat megfázás esetén a légzőszervekre, és a kiválasztó rendszerre.

 

 

 

Tökmag

 

 

Miért jó a tökmag?

 

A tökmagot és a tökmagolajat a természetgyógyászat régóta ismeri és használja a hólyagbántalmak és a prosztatapanaszok ellenszereként, annak ellenére, hogy még nem tudtak tökéletes egyezségre jutni az orvosok abban, hogy a tökmag miként fejti ki gyógyító hatását. Azonban valószínűsíthető, hogy a fitoszterinek (növényi szterinek), az E-vitamin, a magnézium és a szelén természetes kombinációja váltja ki a kívánt hatást az enyhe és középsúlyos esetekben.

 

A gyulladás gátló és vízelvonó hatású fitoszterinek feltehetőleg gyengítik a prosztata szövetének burjánzásáért felelős dihydrotesztoszteron (férfi nemi hormon) hatását. Azoknál a betegeknél ugyanis, akikkel az operáció előtt tökmagot etettek, a daganat szövetében lényegesen kevesebb dihydrotesztoszteront találtak.

 

 Kapcsolat:            Hét Gyümölcs                                                                     
9200, Mosonmagyaróvár,            
Tel.:+3670/2908902                  
Hadirokkant u. 6/A.              E-mail: gabo0403@freemail.hu